12.07.1945. Tufjord er i dag en rasert kirkegård

Stortingsmann Carl R. Olsen fra nabostedet begeistret for Tønsbergs plan om å adoptere fiskeværet.

INGENTING TUFJORDINGENE HELLER VIL ENN KOMME HJEM OG TAFATT PÅNY

Vi har mottatt mange bevis på at Tønsberg med begeistring hilser ideen med å “adoptere” fiskeværet Tufjord i Finnmark. Trange til å hjelpe våre nødstedte landsmenn der nord, som møtte krigens uhygge i form av en tvangsevakuering og en rasering av deres hjemsted som sikkert savner sidestykke, er i utpreget grad til stede. Og ved å konsentrere hjelpen om et enkelt fiskevær vil man få et betydelig inntrykk av at det man kan yde, monner noe. Tufjord ligger på øya Rolfsøy nord for Hammerfest og er i normale tider et livlig fiskevær med en befolkning på ca. 300 mennesker, hvortil kommer fiskere fra andre steder i sesongene. Men hvordan ser det ut i Tufjord i dag ?

IKKE ANTYDNING TIL BEGYGGELSE IGJEN

Vi retter spørsmålet til stortingsmann Carl R. Olsen, som er fra samme sognet, nærmere bestemt fra Mafjordhavn, like i nærheten av Tufjord.

— Tufjord er i dag en rasert kirkegård, sier han. Det er ikke antydning til bebyggelse igjen, tyskerne ødela hver smitt og smule under tvangsevakueringen i november.

— Og hvor er tufjordingene nå?

— De er spredt over hele den delen av landet som gikk ut av krigen i den tilstand at det gikk an å gi andre husly, forteller stortingsmannen. Jeg vet at de er takknemlige for det, men man kjenner finnmarkingene dårlig hvis man tror at de ikke lengter tilbake. Det er ingenting de heller vil enn å komme tilbake til sitt hjemsted og ta fatt igjen – jeg hadde nær sagt der de slapp, men det blir det jo ikke tale om. Men i hvertfall er de parat til selv å sette inn alt det arbeidsomme hender formår for igjen å skape seg et eksistensgrunnlag.

BYGGEMATERIALER,  INNBO OG KLÆR I FØRSTE OMBANG

— Hvad trenges av hjelp i første omgang?

— Ingenting er blitt latt tilbake, så det måtte vel i første omgang bli tale om materialer til husbygging, innbo, klær o.s.v.

Det er en glimrende idè av Tønsberg å ta seg av et fiskevær på den måten og hjelpe til å stimulere livsmotet hos tufjordværingene. Jeg håper andre byer som har anledning til det, føler eksemplet. Det offentlige må gjøre alt det kan, men også de hardt rammedes landsmenn. Såvidt stortingsmann Carl R. Olsen.

HURTIG HJELP ER DOBBEL HJELP

Det er riktig nok at det er myndighetenes plikt å ta sig av disse ting, og den arbeider da også med dem. Men det offentlige er med respekt å melde noe mer stivbent enn godt er i slike tilfeller hvor hurtig hjelp er dobbel hjelp. La oss vise at det også kan gjøres noe ad privat vei, og la Tønsberg stå i første rekke blandt de byer her sydpå som viser sans for vår nordiske landsdel og befolkningen der.

I den komitè her i byen, som skal arbeide med saken, deltar bl.a. formannen i Tønsberg Handelstand, grosserer Hammelow Berg, og formannen i Tønsberg Håndverk- og Industriforening, Chr. Warhuus. Man vil nu i første omgang søke kontakt med et par av de mer fremtredende, hvis navn og evakureringsadresse er blitt meddelt oss, slik at hjelpen kan få den form som best svarer til hvad fiskeværets folk selv helst ønsker sig.